Extensies voor online streaming (Zoom) & Google conversietracking
  1. Help Center
  2. Markt: extensies & koppelingen
  3. Extensies voor online streaming (Zoom) & Google conversietracking

Google Ads conversies traceren met Eversports

Hoe je je succes beter kunt volgen met de extensie conversie tracking

In het sterk concurrerende digitale landschap van vandaag is online adverteren een essentieel onderdeel geworden van de marketingstrategie van elk bedrijf. Een van de populairste vormen van online adverteren is Google Ads.
Om het meeste uit dit advertentieplatform te halen, is het echter cruciaal om je advertentiecampagnes te volgen om je ROI (rendement op je investering) goed te meten en de advertentieprestaties te optimaliseren. Het is een uitdaging om accurate gegevens te hebben voor deze statistieken, ongeacht de grootte van het bedrijf. Daarom leggen we je in deze blogpost uit hoe je de conversie tracking-extensie van Eversports gebruikt en cross-domain tracking instelt in Google Analytics 4 en Google Ads.

Het gebruik van de Eversports Manager betekent dat locatie eigenaren over twee verschillende domeinen moeten werken:

1. Het domein dat je gebruikt voor je locatie (bijvoorbeeld je.locatie.website.nl)

2. De Eversports widget of Eversports checkout voor het boekingsproces (eversports.de/eversports.at/eversports.nl)

Het domein dat je gebruikt voor je locatie (bijvoorbeeld je.locatie.website.nl)

De Eversports widget of Eversports checkout voor het boekingsproces (eversports.de/eversports.at/eversports.nl)

Als je vertrouwt op het gebruik van Google Analytics en Google Ads, is er een veel voorkomende uitdaging om het werkelijke aantal boekingen te zien dat afkomstig is van verschillende wervingskanalen. Om dit mogelijk te maken, hebben we bij Eversports het afrekenproces zodanig geconfigureerd dat cross-domain tracking mogelijk is.

Cross-domain tracking is het volgen van de activiteit van gebruikers op meerdere domeinen. Hiermee kan een gebruiker die zijn traject begint op een website en eindigt op een andere website, goed worden gevolgd.

We zullen in deze blogpost uitleggen wat cross-domain tracking is en hoe je het kunt implementeren met de Eversports conversie tracking-extensie door je GA4-account te koppelen aan Google Ads.

Wat is cross-domein tracking?

Cross-domain tracking stelt marketeers in staat om klantinteracties op meerdere domeinen te volgen. Als een gebruiker bijvoorbeeld zijn traject begint op een website voor het boeken van sporten (bijvoorbeeld je. locatie.website.nl) en vervolgens op de widget of de kassa klikt om de boeking te voltooien, zou Google Analytics dit zonder cross-domain tracking registreren als twee afzonderlijke sessies, een op je.locatie.website.nl en een andere op eversports.nl.

Dit komt voornamelijk omdat first-party cookies worden aangemaakt wanneer een gebruiker je. locatie.website.nl binnenkomt en deze zelfde unieke cookies niet kunnen worden gedeeld met eversports.nl wanneer de gebruiker zijn boeking afrondt. In plaats daarvan maakt Google Analytics gewoon een nieuwe cookie aan omdat ze dan een nieuw domein (eversports.nl) zijn binnengegaan, waardoor de conversie niet kan worden bijgehouden.

Gelukkig kun je met Eversports Manager nu cross-domain tracking integreren met de Conversion Tracking Extension. Deze functie maakt het mogelijk om klantinteracties op meerdere domeinen in een enkele sessie te volgen - zolang de boekingswidget niet is geïntegreerd als een iFrame (er zijn helaas enkele technische blokkades voor cross-domain tracking via iFrames). Deze conversies kunnen vervolgens worden bekeken in je Google Analytics 4-account, of in je Google Ads-account.

In deze volgende sectie zullen we uitleggen hoe je dit kunt instellen in je Eversports Manager account.

Linking Eversports to your GA4 Account

Cross-domain tracking kan worden geïmplementeerd met Google Analytics door cross-domain tracking in te stellen in de GA property instellingen, en door ervoor te zorgen dat de GA tracking code aanwezig is op alle domeinen die gevolgd moeten worden. Dit kan worden gedaan door de GA-trackingcode toe te voegen aan alle domeinen of subdomeinen.

Hier leggen we uit wat je nodig hebt om cross-domain tracking in te stellen met de Eversports conversie tracking extensie en stap voor stap hoe je dit kunt integreren in je Google Analytics 4 en Google Ads.

Vereisten voor de implementatie

Google Analytics 4 (GA4)

Om Google Analytics te implementeren maak je, als je dat nog niet hebt gedaan, een Google-account aan en stel je een property in voor je website. Haal de trackingcode op, voeg deze toe aan je website en test of deze goed werkt. Om meer te weten te komen over hoe je dit kunt implementeren, kun je via deze link meer bronnen bekijken.

De extensie Eversports conversie tracking aanschaffen

Wanneer je naar je Eversports Manager gaat en naar menu markt gaat, vind je een nieuwe extensie voor het tracken van conversies met Google Analytics.

De widget als een link implementeren

Om je conversies vanuit Google Ads goed bij te houden, moet je in een nieuw tabblad direct naar de groepsles kalender linken. De conversie tracking zal niet goed werken als je de widget op dit moment als een iFrame (!) hebt geïntegreerd. Er zijn enkele technische blokkades die deze goede tracking via het iFrame verhinderen in verband met cross-domain tracking, een methode om gebruikersactiviteit over verschillende websites of domeinen heen te volgen. De Eversports-widget is gemaakt met een iFrame, wat in feite een ingesloten webpagina in een andere is. Door de implementatie van een iFrame is cross-domain tracking niet mogelijk met de widget op je website. Daarom moet je een link plaatsen naar de widget op je website. Wij raden je aan om in een nieuw tabblad naar de boekingswidget te linken (bijvoorbeeld via een "Ga naar Kalender" knop). Je kunt de link naar de boekingswidget vinden in de instellingen - profiel tab van je Eversports Manager:

Implementatie van Cross-Domain Tracking

Stap 1: Vind je GA Measurement ID

In Google Analytics 4 (GA4) wordt een Measurement ID gebruikt om een datastroom te identificeren. Dit is een unieke identificatie voor een databron die in GA4 wordt verzameld. De Measurement ID is een reeks cijfers en letters, zoals "G-XXXXXXXXXX". Het wordt toegewezen wanneer u een gegevensstroom in GA4 aanmaakt. Om gebruikersactiviteiten en gebeurtenissen in een datastroom in GA4 te volgen, moet je de Measurement ID opnemen in de traceercode op elke pagina of elk scherm dat je wilt volgen.

Zodra je de Conversion Extension in de Eversports Manager hebt gekocht, moet je de Measurement ID van je venue website toevoegen aan de Eversports Manager. Op deze manier kunnen we beginnen met het proces van domein tracking.

Je kunt je Measurement ID in GA4 vinden met behulp van de volgende stappen binnen GA4:

1. Ga naar Admin

2. Selecteer Data Streams

3. Selecteer het domein van de website die je wilt koppelen aan de Eversports Extension

4. Kopieer de Measurement ID die je kunt zien in de rechterbovenhoek

De Measurement ID is een string van 10 cijfers en letters, zoals "G-LGHFP23CS5". Kopieer deze hele string van je Google Analytics-account naar de Eversports Manager.

5. De Measurement ID toevoegen in de Eversports Manager

Wanneer je naar de Manager instellingen navigeert, vind je een tabblad genaamd "Integraties". Daar zie je het relevante veld waar je je Google Measurement ID moet opgeven en dienovereenkomstig moet opslaan.

Stap 2: Synchroniseer je Google Analytics 4-account met de Eversports Extensions

De volgende stap is dan het toevoegen van de Eversports checkout aan je Google Analytics 4 account. Om te beginnen ga je naar de onderkant van de pagina van de datastroom die je hebt geselecteerd (dezelfde pagina waar de measurement ID staat). Onder het gedeelte voor "Google Tags" selecteer je "Configure Tag Settings".

Daarna selecteer je " Configure Your Domains".

Voer vervolgens het Eversports-domein in dat bij je locatie hoort. Klik dan op opslaan.

Afhankelijk van de locatie van je locatie moet je de juiste domeinnaam toevoegen.

Tables can't be imported directly. Please insert an image of your table which can be found here.

Oostenrijk

eversports.at

België

eversports.be

Frankrijk

eversports.fr

Duitsland

eversports.de

Italië

eversports.it

Nederland

eversports.nl

Spanje

eversports.es

Zwitserland

eversports.ch

Stap 3: Sluit Referral Traffic uit van de betalingsverwerker

Bij Eversports gebruiken we Stripe om betalingen af te handelen. Tijdens deze verwerkingsstap wordt er een oproep gedaan naar de Stripe API en wordt er een antwoord teruggestuurd over het succes van de betaling. Hierdoor kan Google de aankoop toeschrijven aan de Stripe API. Gelukkig biedt Google Analytics een manier om dit te markeren als een externe bron die GEEN toeschrijvingsbron mag zijn. Volg de bovenstaande stappen om bij "Configure Tag Settings" te komen. Klik vervolgens op “Show all”.

Selecteer “List unwanted referrals".

Voer dan "hooks.stripe.com" in en klik op "Save".

Stap 4: Je GA4 koppelen aan Google Ads

Gebruik Conversion Linker en koppel je Google Analytics 4-account aan je Google Ads-account.

Als het visualiseren van je conversies in GA4 voldoende is voor de behoeften van je bedrijf, kun je door daar te stoppen toch meer inzicht krijgen in je klanttraject en hoe je gebruikers boekingen maken.

Als je deze conversies beter wilt visualiseren in Google Ads Manager om je Return on Ad Spend (ROAS) te zien en je campagnes beter te optimaliseren, is de volgende stap om de conversielink te gebruiken om je GA4-account te koppelen aan je Google Ads-account.

TIP: Om dit te kunnen doen, moet je admin toegang hebben tot de google ads account die je wilt koppelen.

1. Ga naar Admin in Google Analytics 4

2. Scroll naar beneden en selecteer Google Ads Conversion Link

3. Selecteer de knop 'Link'

4. Je ziet hier dan je google ads account (als je daar admin toegang tot hebt). Selecteer het Google Ads account en druk vervolgens op 'confirm'.

5. Binnen de ingestelde link klik je op "Next" voor het kiezen van een Google Ads Account.

6. Kies hoe je auto-tagging en gepersonaliseerde reclame wenst in te stellen.

7. Selecteer "Submit" voor je configuratie-instellingen

8. Zorg ervoor dat je "link created" ziet na het verzenden.

Je kunt beginnen met het bijhouden van je rendement op advertentie-uitgaven binnen je Google Analytics 4-account en je Google Ads-account.

Zorg voor naleving van de GDPR

Het is belangrijk op te merken dat Google Analytics een tool van derden is, en daarom is naleving van de GDPR (General Data Protection Regulation) essentieel om te overwegen wanneer je aan domeinoverschrijdende tracking doet. GDPR legt strikte wettelijke verplichtingen op aan organisaties die de persoonlijke gegevens van EU-burgers verwerken, en niet-naleving kan leiden tot aanzienlijke boetes. Eversports werkt hard om ervoor te zorgen dat we de privacy van onze gebruikers beschermen. Daarom hebben gebruikers bij het gebruik van de conversie extensie de cookie banner op de Eversports checkout moeten accepteren om getrackt te worden voor Google advertising.

Om GDPR naleving op je website te behouden is het vereist dat je een cookie banner op je website hebt waarin staat dat je cookies gebruikt, specifiek van Google Analytics en Google Ads Manager, die informatie naar de Verenigde Staten stuurt. Om te zorgen dat je de GDPR naleeft, is het belangrijk dat je een advocaat raadpleegt over het proces dat je gebruikt voor je cookiebeheer.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik een link naar de widget hebben en kan ik hem niet in mijn website laten integreren om conversies bij te houden?

Cross-domain tracking is een methode om de activiteit van gebruikers op verschillende websites of domeinen te volgen. De Eversports-widget is gemaakt met een iFrame, wat in wezen een ingesloten webpagina in een andere is. Door de implementatie van een iFrame is cross-domain tracking niet mogelijk met de widget op je website. Daarom moet je naar de Eversports widget linken om dit systeem te laten werken.

Worden conversies bijgehouden voor gebruikers die de cookiebanner in de checkout niet accepteren?

Als een gebruiker de cookiebanner niet accepteert, is het volgen van zijn conversies met cookies niet mogelijk vanwege de General Data Protection Regulation (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Hoe kunnen mijn campagnes worden geoptimaliseerd als niet alle gebruikers met cookies worden gevolgd?

Er zijn manieren om campagnes te analyseren en te optimaliseren zonder exacte conversies te zien. Je kunt nog steeds gegevens analyseren van gebruikers die wel cookies accepteren en waardevolle inzichten verzamelen en op basis daarvan weloverwogen beslissingen nemen.

Zijn er manieren om de Widget op mijn website te houden als iframe en toch conversie tracking te gebruiken?

Als je de boekingswidget geïntegreerd houdt als een iFrame, zal de conversie tracking niet goed werken.

Als je nog vragen hebt over de conversie tracking mogelijkheden of de setup, neem dan gerust contact met ons op.