SEPA

SEPA direct debit instellen (SEPA XML)

Stap voor stap leggen we je uit hoe je een offline SEPA incasso kunt starten

Met de SEPA-module kun je controleren of de bankgegevens van de klant juist zijn, kun je SEPA-mandaten en offline SEPA-incasso's aanmaken en kun je storneringen beheren.

1) SEPA Instellingen

• Stel eerst de juiste SEPA incasso in.

Om een SEPA direct debit offline (SEPA XML) aan te zetten ga naar het menu Instellingen > Basisgegevens en vul bij 'SEPA Instellingen' alle relevante velden in.

BELANGRIJK - Om gebruik te kunnen maken van de offline incasso heb je een schuldeiser ID nodig. Je SEPA schuldeiser ID dient bij je bank aangevraagd te worden. Dit is het IBAN nummer waarmee je incasseert.

2) Bankgegevens invoeren klant

• Ga naar het menu Klantenbeheer en selecteer de klantprofielen waarvan je de SEPA XML wilt innen.

In het klantprofiel kan je via details bij basisgegevens de bankgegevens van de klant toevoegen.

• Voer daarna de IBAN van de klant in en klik op de knop "Controleren". Het systeem vult dan automatisch de overige gegevens in, zoals BIC en banknaam. Het systeem voert de klant in als rekeninghouder. Dit kan achteraf nog aangepast worden.

3) SEPA-Mandaat aanzetten

• Nadat je de bankgegevens van de klant hebt doorgevoerd, kan de SEPA mandaat worden aangemaakt. Dit kan door nogmaals op de 3 puntjes te klikken en vervolgens op 'SEPA-mandaat aanmaken'.

• In de volgende pop-up klik je op de knop "SEPA-machtigingen aanvragen", waarna het systeem een mandaatreferentienummer genereert.
    Selecteer vervolgens de datum waarop de klant je het SEPA-mandaat heeft gegeven en klik op "Opslaan".

4) SEPA overdracht starten (SEPA XML)

• Om een nieuwe SEPA offline overboeking te starten, ga je naar het menu Financiën > SEPA.

Door op de 3 puntjes te klikken kan je een "Nieuw SEPA-incasso aanmaken''.

• Je kunt de periode instellen waar de vorderingen worden geïncasseerd en op welke dag deze worden geïncasseerd.

Alle facturen met een SEPA-machtiging staan hier vermeld. Het is ook mogelijk individuele facturen uit te sluiten door de betreffende klant uit te vinken.

Zodra de SEPA-incasso wordt uitgevoerd, worden alle facturen met een SEPA-betaalmethode in het menu Financieel > Facturen op 'betaald' gezet.

• Nadat je de SEPA-incasso heeft uitgevoerd, kan je het overzicht als XML-bestand downloaden en ter incasso opsturen naar de bank.

Binnen max 3-5 werkdagen incasseert de bank alle SEPA-facturen en stort deze op je bankrekening.