Kasboek

Houd je uitgaven en uitbetalingen bij in het kasboek

Het kasboek registreert alle contante betalingen en alle betalingen met (credit)cards ter plaatse. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van je actuele kassaldo.

Wanneer je naar het menu Financiën > Kasboek gaat wordt standaard de huidige dag getoond, maar je kunt elke dag of zelfs hele perioden selecteren.

Bovenaan de pagina vind je een samenvatting van het kassaldo.

Als je op Laat details zien klikt, opent zich een meer gedetailleerd overzicht.

Hieronder vind je een overzicht van de laatste inkomende en uitgaande betalingen. Om bepaalde transacties te vinden, kun je de tabel filteren op factuurnummer, datum, betalingsmethode, kassier en transactie.

BELANGRIJK: alle facturen die contant of per kaart worden betaald worden automatisch in het kasboek ingevoerd. Een verkoop verhoogt daarmee het kassaldo. Als een factuur wordt geannuleerd die contant of met een kaart is betaald, wordt het kassaldo automatisch met het overeenkomstige bedrag verminderd.

Handmatig inkomsten en uitgaven invoeren

Met de knop inkomsten/uitgaven invoeren kun je zelf wijzigingen in je kassa verwerken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je geld uit de kassa haalt of juist toevoegt. Hierbij is het handig om een notitie toe te voegen waarom deze actie is uitgevoerd.

Je kunt handmatige betalingen invoeren door te klikken op de knop Voer handmatige opname / betaling toe. In de pop-up volg je de volgende stappen:

• Klik op Uitgaven of Uitbetaling en voer het bijbehorende bedrag in

• Selecteer een BTW-account.

• Voeg een notitie toe om bij te houden waarom het geld is ingekomen of uitbetaald.

• Voltooi het proces met Uitbetaling registreren.

BELANGRIJK: het bedrag in het kasboek moet altijd overeenkomen met het bedrag dat fysiek in de kassa zit. Alle bonnen die je afdrukt, zowel voor kaartbetalingen als contante betalingen, moeten als bonnen in de kassa worden geplaatst.

Kasboek exporteren

Als je je kasboek wilt exporteren, bijvoorbeeld voor de belastingadviseur, dan kan je klikken op de knop Transacties als CVS exporteren in de rechterbovenhoek en het bestand opslaan.

Je hebt ook de mogelijkheid op een dagrapport te maken. Deze vind je door te klikken op de knop Dagrapport. Deze rapportage helpt jou en je personeel om het kassaldo aan het einde van de dag te controleren. In het dagrapport vind je alle contante transacties (ook kaartbetalingen ter plaatse) en worden de kassier en het factuurnummer weergegeven. Eventuele invoerfouten kunnen met behulp van deze rapportage gemakkelijk worden opgespoord.